Prozdrowotny styl życia polskich studentów - Pochwała, Magdalena (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
Celem artykułu jest identyfikacja czynników wpływających na stan zdrowia polskich studentów. Artykuł powstał na podstawie przeglądu literatury oraz badań ilościowych przeprowadzonych w kwietniu i maju 2018roku internetową metodą ankietową. Badaniami objęto polskich studentów, próba losowa wyniosła 327 osób. Wkład literatury pokrywają dane empiryczne i dowodzą, iż na prozdrowotny styl życia mają wpływ takie czynniki, jak: prawidłowe odżywianie, aktywność fizyczna, odporność na stres, unikanie używek oraz odpowiednia ilość snu. Wymienione postawy i zachowania studentów są istotne dla zdrowia. Artykuł jest znaczący w literaturze.
Keywords: styl życia; prozdrowotny styl życia; zdrowie