Trendy zmian na rynku muzycznym w Polsce - Woźniak, Jan (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
Rynek muzyczny to niezwykle dynamicznie rozwijający się segment ogólnoświatowej gospodarki. Nowoczesne rozwiązania, jak np. streaming muzyki, powodują duże zmiany w procesie dystrybucji fonogramów na całym świecie. Z tego powodu coraz więcej słuchaczy wybiera internetowe platformy, które oferują bogatą fonotekę po opłaceniu odpowiedniego abonamentu. Celem niniejszego artykułu jest dokonanie charakterystyki rynku muzycznego oraz zaprezentowanie działań marketingowych stosowanych przez przedsiębiorstwa z branży muzycznej, a także przedstawienie wyników badań ankietowych dotyczących wpływu działalności marketingowej na zachowania nabywców na rynku muzycznym w Polsce.Praca powstała na podstawie badań wtórnych oraz pierwotnych, dotyczących zachowań nabywców oraz analizy strukturalnej rynku muzycznego.
Keywords: rynek muzyczny; branża muzyczna; fonogram; muzyka strumieniowana