Ryzyko braku zgodności w bankowości — compliance oraz instytucja whistleblowing - Garncarek, Tomasz (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
Rozważania niniejszego artykułu skupiają się na sektorze bankowości, w ramach którego aktualnym problemem pozostaje kwestia braku zgodności z regulacjami prawa krajowego i unijnego. Wyjaśniono podstawowe pojęcie ryzyka braku zgodności wraz z omówieniem istoty działalności systemu compliance, które jest niezbędne do podjęcia dalszych rozważań na ten temat. Na przestrzeni ostatnich kilku lat obserwujemy znaczny wzrost w zakresie nowych aktów prawnych mających na celu pogłębienie regulacji systemu finansowego. W artykule analizie poddano obowiązujące akty prawne, jak również regulacje soft law odnoszące się do systemu compliance, stawiając tym samym tezę o konieczności stałego nadzoru nad aktualnością obowiązujących regulacji w stosunku do rozwoju sektora bankowego. W ostatniej części artykułu zwrócono uwagę na jeden ze środków compliance, jakim jest instytucja whistleblowingu oraz kwestię zgłaszania ewentualnych naruszeń i ochrony osoby zawiadamiającej.
Keywords: ryzyko; brak zgodności; sygnaliści; ład korporacyjny