Między sankcjonowaniem kryminalizacji aktów homoseksualnych a konstytucjonalizacją małżeństw osób tej samej płci — przyczynek do rozważań o roli Sądu Najwyższego w Stanach Zjednoczonych - Machaj, Łukasz (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
Sąd Najwyższy Stanów Zjednoczonych odgrywa fundamentalną rolę w amerykańskim porządku ustrojowym, a formułowane przezeń rozstrzygnięcia wywierają ogromny wpływ na prawne, polityczne, społeczne i ekonomiczne oblicze USA. Jednym z najważniejszych punktów spornych w dyskursie aksjologiczno-prawnym w Stanach Zjednoczonych w ciągu ostatnich dekad była kwestia konstytucyjnego prawa/roszczenia osób o orientacji homoseksualnej do równego traktowania. Artykuł analizuje w tym kontekście trzy orzeczenia SN, to jest Bowers vs. Hardwick uprawomocnienie penalizacji konsensualnej aktywności seksualnej, Lawrence vs. Texas refutacja poprzedniego rozstrzygnięcia oraz Obergefell vs. Hodges konstytucjonalizacja prawa osób tej samej płci do zawierania związków małżeńskich. Autor formułuje zarazem — na podstawie powyższej analizy — generalne hipotezy dotyczące związku pomiędzy rzeczywistością społeczną czy też polityczną a interpretacjami ustaw zasadniczych werbalizowanymi przez sądy konstytucyjne.
Keywords: Sąd Najwyższy Stanów Zjednoczonych; Bowers v. Hardwick; Lawrence v. Texas; Obergefell v. Hodges; małżeństwo osób tej samej płci; prawo; moralność