Służebność gruntowa o treści odpowiadającej służebności przesyłu w świetle najnowszego orzecznictwa Trybunału Konstytucyjnego - Barańska, Anna Maria (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
Problem konstytucyjności służebności gruntowej o treści odpowiadającej służebności przesyłu oraz możliwości jej zasiedzenia jest przedmiotem ożywionej dyskusji już blisko od dekady. Mimo ugruntowanej i jednolitej linii orzeczniczej Sądu Najwyższego w tym zakresie sądy powszechne cały czas mają wątpliwości, czy ta wykładnia znajduje umocowanie w przepisach kodeksu cywilnego. Nie odmawiając interpretacji Sądu Najwyższego funkcjonalności, nie sposób jednak nie zauważyć towarzyszących jej mankamentów. Z tego względu warte uwagi są ostatnie orzeczenia Trybunału Konstytucyjnego, który zdaje się po raz pierwszy zdecydował się przełamać swoją bierną postawę.
Keywords: Trybunał Konstytucyjny; służebność przesyłu; służebność gruntowa o treści odpowiadającej służebności przesyłu; przedsiębiorstwa przesyłowa