„Dwunastu sędziów, każdy w czarnej zbroi, wszystkich maskami zamknięte oblicza…”? Fakty i mity o sądach femicznych - Bokwa, Krzysztof (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
Celem artykułu jest przybliżenie mało znanego w polskim prawoznawstwie zagadnienia, jakim jest historia i funkcjonowanie sądów femicznych Vehmgerichte w Świętym Cesarstwie Rzymskim w późnym średniowieczu. Autor nakreśla terminologiczne i językowe problemy związane z licznymi legendami i mitami, jakie narosły wokół tej instytucji w ciągu wieków. Omówienie historii, roli i przyczyn sukcesu westfalskich sądów femicznych pozwala na ukazanie ich związku z dobą współczesną — nie tylko w kontekście mordów politycznych w Republice Weimarskiej, lecz także ewentualnej inspiracji dla współczesnych prawodawców.
Keywords: sądy femiczne; Feme; historia prawa niemieckiego; prawo karne; sądy kapturowe