Wybrane zasady konstytucyjne w kontekście ochrony praw pracownika - Krokosz, Michał (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
Niniejszy artykuł jest omówieniem wybranych zasad konstytucyjnych, których bezpośrednie oddziaływanie można zaobserwować na gruncie prawa podatkowego, w przedmiocie ochrony strony stosunku podatkowoprawnego — podatnika. W treści pracy omówiono dwie zasady: zasadę wyłączności regulacji ustawowej w prawie podatkowym oraz zasadę pewności i stabilności prawa podatkowego. Pierwsza z nich, wyprowadzona z normy przepisu art. 217 Konstytucji Rzeczypospolitej, jest gwarancją dla jednostki, iż przepisy prawa podatkowego nie zostaną odmiennie uregulowane przez ustawodawcę w akcie rangi niższej niż ustawa, co znacząco wzmacnia pozycję podatnika oraz chroni jego prawa. Druga zasada odnosi się do pewności i stabilności prawa podatkowego. Prawidłowe stosowanie tej zasady umożliwia podatnikowi przewidywanie działań podejmowanych przez organ w stosunku do jego osoby, na podstawie zdarzeń, z którymi wiązane są skutki podatkowe. Kolejnym omówionym aspektem tejże zasady jest względna stabilność prawa, która związana jest zakazem zmiany prawa podatkowego w trakcie roku podatkowego, odpowiednim vacatio legis oraz ochroną interesów podatnika w „toku realizacji”.
Keywords: konstytucyjne zasady prawa; zasada wyłączności regulacji ustawowej w prawie podatkowym; zasada pewności prawa i stabilności prawa podatkowego; ochrona praw podatnika