Zabezpieczenie roszczeń dochodzonych przed sądem polubownym w Polsce — zarys aktualnej problematyki - Pachla, Agnieszka (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
Artykuł jest omówieniem aktualnej problematyki zabezpieczenia roszczeń dochodzonych przed sądem polubownym w Polsce. Autorka wskazuje dwa możliwe sposoby uzyskania zabezpieczenia — przed sądem polubownym i przed sądem państwowym, omawiając przy tym wymagania stawiane przez kodeks postępowania cywilnego lub wybrane regulaminy sądów arbitrażowych. Przedstawione zostały także możliwe problemy, jakie implikuje uzyskanie zabezpieczenia roszczeń przed sądem polubownym oraz opis procedury uzyskania zabezpieczenia w omawianych trybach. Ponadto zasygnalizowano charakter odpowiedzialności za szkodę spowodowaną wykonaniem zabezpieczenia. W podsumowaniu autorka wskazała, który z trybów uzyskania zabezpieczenia roszczeń w aktualnym stanie prawnym kształtuje się najbardziej korzystanie dla poszukującego tymczasowej ochrony prawnej.
Keywords: zabezpieczenie roszczeń; sąd arbitrażowy; sąd państwowy