Charakter prawny zobowiązania awalisty — przegląd orzecznictwa Sądu Najwyższego - Wszołek, Roksana (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
Niniejszy artykuł stanowi przegląd orzecznictwa Sądu Najwyższego w przedmiocie kształtowania przez niego charakteru zobowiązania poręczyciela wekslowego. Ustawowa regulacja tej instytucji nie jest wyczerpująca, więc wymaga doprecyzowania przez doktrynę i judykaturę. Publikacja jest deliberowaniem nad typowymi cechymi zobowiązania awalisty jakimi są: abstrakcyjność, solidarność, nieodwołalność, akcesoryjność formalna, samodzielność i bezwarunkowość oraz scharakteryzowano je pokrótce w oparciu o tezy i uzasadnienia Sądu Najwyższego oraz literaturę. Autorka wyraża ponadto swoją opinię na temat słuszności pewnych wniosków SN, odnosząc się do nich aprobująco bądź krytycznie.
Keywords: zobowiązanie awalisty; awal; weksel