Ochrona domen internetowych a posiadanie znaków towarowych - Sikora, Małgorzata (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
Artykuł odnosi się do złożonej relacji między znakami towarowymi a rejestracją domen internetowych. W związku z rosnącym znaczeniem domen internetowych można zaobserwować dynamicznie rozwijający się obszar potencjalnych naruszeń znaków towarowych, takich jak pasywna rejestracja domeny internetowej, rejestracja w złej wierze lub też zjawisko cybersquattingu. Opracowanie dotyczy kwestii związanych z międzynarodowym mechanizmem rozwiązywania sporów domenowych wypracowanych przez ICANN w postaci procedury UDRP oraz odpowiednich arbitraży akredytowanych przez tę instytucję. Co więcej, prezentuje istotne decyzje arbitrażowe oraz krajowe związane ze sporami o naruszenie znaku towarowego przez działania związane z domenami internetowymi.
Keywords: prawo nowych technologii; własność intelektualna; znaki towarowe