Powstanie z mocy prawa służebności gruntowej o treści odpowiadającej służebności przesyłu w świetle uchwały Sądu Najwyższego z dnia 5 czerwca 2018 roku, sygn. akt III CZP 50/17 - Barańska, Anna Maria (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
Tematem artykułu jest uchwała powiększonego składu Sądu Najwyższego z dnia 5 czerwca 2018 roku, która rozstrzyga kwestię nabycia z mocy prawa służebności gruntowej o treści odpowiadającej służebności przesyłu wraz z nabyciem przez przedsiębiorstwo państwowe własności urządzeń przesyłowych posadowionych na nieruchomościach Skarbu Państwa. W wyniku uwłaszczenia mienia państwowego na początku lat dziewięćdziesiątych ubiegłego wieku doszło do rozdzielenia własności infrastruktury przesyłowej oraz nieruchomości, na której były one posadowione. W judykaturze pojawiły się rozbieżne koncepcje odnośnie do rozwiązania kwestii dalszego korzystania przez przedsiębiorstwa przesyłowe z tych gruntów. Zgodnie z pierwszą z nich przeniesieniu prawa własności towarzyszyło powstanie z mocy prawa służebności gruntowej o treści odpowiadającej służebności przesyłu. Na podstawie drugiej — uzyskanie tytułu prawnego do dalszego korzystania z nieruchomości było możliwe wyłącznie w drodze umownego nabycia albo zasiedzenia służebności przesyłu.
Keywords: służebność gruntowa o treści odpowiadającej służebności przesyłu; uwłaszczenie; przedsiębiorstwo państwowe; przedsiębiorstwo przesyłowe