Direct-to-consumer advertisement as a factor influencing the pharmaceutical market: Legal and theoretical aspects of DTC the Polish case - Matsuieva, Julia (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
W niniejszym artykule został przedstawiony krótki przegląd aktualnych przepisów prawnych dotyczących polskiego rynku farmaceutycznego. Polski rynek farmaceutyczny jest bowiem szczególny — to jedyny rynek w Unii Europejskiej, na którym reklama aptek jest zabroniona.Od 1 stycznia 2012 roku — zgodnie z art. 94a ustawy z dnia 12 maja 2011 roku o refundacji leków, środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego oraz wyrobów medycznych — obowiązuje zakaz reklamowania aptek, punktów aptecznych i ich działalności w Polsce. W takiej sytuacji zwiększa się rola reklamy skierowanej bezpośrednio do konsumenta. Celem tego badania jest opisanie aktualnej sytuacji na polskim rynku farmaceutycznym, podkreślenie jego kontrowersyjnego charakteru oraz wskazanie występujących luk w przepisach prawnych. Aby określić wpływ reklamy skierowanej bezpośrednio do konsumenta, w artykule przedstawiono teoretyczne aspekty reklamy skierowanej do konsumenta i jej korzyści. Zakres badań obejmuje praktykę prawną i przegląd przepisów ustawowych oraz raporty analityczne ze statystycznych baz danych.
Keywords: rynek farmaceutyczny; krajowe regulacje prawne; reklama bezpośrednia; zakaz reklamy