Blockchain and its relevance to intellectual property law in the fashion industry - Sacha, Gabriela (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
Biorąc pod uwagę rosnący wpływ technologii w wielu gałęziach przemysłu, autorka niniejszego opracowania przedstawia w nim konsekwencje wykorzystania technologii blockchain łańcucha bloków przez branżę mody w celu ochrony własności intelektualnej. W obliczu braku światowych regulacji w tym zakresie w artykule podjęto próbę nakreślenia prawnych aspektów wykorzystania technologii blockchain. Badania analityczne zostały przeprowadzone na podstawie Rezolucji Parlamentu Europejskiego w sprawie technologii rozproszonego rejestru i łańcuchów bloków oraz amerykańskich, białoruskich, maltańskich i gibraltarskich przepisów regulujących technologię blockchain. Omówienie zarysu działania technologii blockchain prowadzi do wskazania, w jaki sposób technologia ta może być przydatna w różnych sektorach gospodarki. Celem artykułu jest przedstawienie, w jaki sposób technologia blockchain może wpływać na prawo własności intelektualnej oraz jak może być stosowana w przemyśle mody. Ponadto, zwracając uwagę na zagrożenia związane z technologią blockchain, w tekście podkroślono potrzebę wprowadzenia międzynarodowych regulacji dotyczących tej technologii.
Keywords: nowe technologie; prawo własności intelektualnej; moda