Legal and formal analysis of chosen provisions of Directive 2009/30/EC and of the Act of 25 August 2006 on the fuel quality monitoring and control system - Gadzicka, Weronika (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
Dyrektywa 2009/30/WE oraz ustawa o systemie monitorowania i kontroli jakości paliw nakładają na podmioty spełniające Narodowy Cel Redukcyjny obowiązek obniżenia emisji gazów cieplarnianych do 6%. Cel redukcji wynoszący co najmniej 6% nie może być rozłożony na cały rynek paliw — dotyczy to każdego podmiotu wdrażającego NCR oddzielnie. Państwa członkowskie, jak też rynek paliw, nie ponoszą odpowiedzialności w wypadku nieosiągnięcia tegoż celu redukcyjnego. Odpowiedzialność ta jest ograniczona do poszczególnych podmiotów gospodarczych realizujących NCR i dotyczy realizacji celu redukcyjnego oraz dostarczenia sprawozdania z realizacji NCR. Konieczne jest przeprowadzenie analiz technicznych i ekonomicznych, których przedmiotem powinno być udzielenie odpowiedzi na pytanie, czy podmioty realizujące NRT są w stanie przewidzieć potencjalną kwotę grzywny, jaka może zostać na nie nałożona na podstawie art. 35c ust. 3 ustawy.
Keywords: Narodowy Cel Redukcyjny; redukcja emisji gazów cieplarnianych; spółki energetyczne; energia