Opportunities and threats connected with the practical application of business interruption insurance - Niziołek, Anna (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
Przedmiotem artykułu jest analiza Business Interruption — ubezpieczenia umożliwiającego pokrycie utraconych zysków przedsiębiorstwa związanych z uprzednim wystąpieniem awarii bądź katastrofy naturalnej. Na wstępie przedstawiono historię ubezpieczeń majątkowych oraz Business Interruption. Dalsza część rozważań ma na celu scharakteryzowanie polskich regulacji dotyczących ubezpieczenia będącego przedmiotem artykułu. Omówiono w szczególności: akty prawne związane z Business Interruption, jego zakres podmiotowy i przedmiotowy oraz zalecane warunki zawarcia umowy tego ubezpieczenia. Ponadto analizie poddano dane statystyczne związane z popularnością Business Interruption wśród przedsiębiorców. Meritum artykułu stanowi omówienie pozytywnych i negatywnych aspektów ubezpieczenia od utraty zysku, między innymi poprzez odwołanie się do badań obrazujących, ile przedsiębiorstw upadło po awarii bądź katastrofie naturalnej. W artykule podjęta została również problematyka przyszłości Business Interruption, w szczególności w kontekście ubezpieczania przestrzeni wirtualnej. Konkluzja odnosi się do postulatów de lege lata i de lege ferenda formułowanych przez przeciwników funkcjonowania omawianego ubezpieczenia w obecnej formie. Końcowym przedmiotem tekstu jest zaproponowanie rozwiązań mających na celu zwiększenie popularności Business Interruption wśród przedsiębiorców.
Keywords: ubezpieczenie finansowe; firmy; przedsiębiorcy; utracony zysk; ustawa o działalności ubezpieczeniowej i reasekuracyjnej; ustawa o rachunkowości; prawo; ekonomia; finanse