The devil is in the details: Regulation EU 2017/1129 - Chyla, Łukasz (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
21 lipca 2019 roku weszło w życie rozporządzenie prospektowe UE 2017/1129, które zastąpiło obowiązującą do tej pory dyrektywę prospektową. Jego główne cele to zwiększenie efektywnej ochrony inwestorów oraz redukcja barier i obciążeń dla emitentów — szczególnie tych mniejszych. Oprócz flagowych reform, takich jak podniesienie progów zwolnienia z obowiązku publikacji prospektu emisyjnego czy wprowadzenie nowych rodzajów prospektów emisyjnych, rozporządzenie wprowadza liczne kontrowersyjne zmiany, między innymi ograniczenie pojęcia ofert prywatnych, rozszerzenie zakresu „prospektów hurtowych”, stworzenie podsumowania prospektowego na wzór kluczowego dokumentu informacyjnego znanego z PRIIPS oraz reformę czynników ryzyka. Te z pozoru mniej wyeksponowane zmiany mogą mieć istotny wpływ na emitentów i inwestorów w Unii Europejskiej. Celem artykułu jest analiza i ocena wybranych zmian wprowadzonych przez nowe prawo prospektowe.
Keywords: obowiązki prospektowe; rozporządzenie prospektowe; rozporządzenie UE 2017/1129