The concept of the public company under Polish corporate law - Grześków, Mateusz (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
Niniejszy artykuł został poświęcony analizie ujęcia „spółki publicznej” w polskim prawie handlowym, które w odróżnieniu od systemów prawnych państw obcych oderwane jest od faktu notowania akcji danej spółki na giełdzie papierów wartościowych, gdyż zostało oparte wyłącznie na technicznym aspekcie formy dokumentowej akcji. Ujęcie to należy uznać za błędne z kilku przyczyn. Po pierwsze, prowadzi ono to zatarcia granicy między spółką publiczną a spółką prywatną w ten sposób, że w ogóle nie odnosi się ono merytorycznie do specyfiki funkcjonowania spółek giełdowych. Po drugie, wprowadza do systemu prawnego zbędną kategorię spółek publicznych, która nie jest równoważna z kategorią spółek giełdowych. Po trzecie, ustawodawca błędnie przyjmuje, że modelową spółką akcyjną w kodeksie spółek handlowych jest jej podtyp niepubliczny w miejsce podtypu publicznego, przez co za wzorzec spółki kapitałowej przyjęto spółkę, którą w praktyce obrotu więcej łączy ze spółką z ograniczoną odpowiedzialnością niż ze spółką giełdową. Z tych względów postuluje się przedefiniowanie tych kategorii w obrębie kodeksu spółek handlowych oraz prawa rynku kapitałowego. Artykuł omawia oraz aprobuje wytyczony kierunek reformy prawa rynku kapitałowego, zgodnie z którym ma dojść do zredefiniowania pojęcia spółki publicznej przez powiązanie jej istoty z faktem dopuszczenia jej akcji do obrotu giełdowego.
Keywords: spółka publiczna; spółka notowana; spółka prywatna; spółka akcyjna; rynek kapitałowy; reforma