Gwarancyjność i spójność regulacji dotyczących przeszukania osoby, kontroli osobistej oraz sprawdzenia prewencyjnego - Grochowska, Justyna (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
Opracowanie jest analizą regulacji przeszukania ikontroli osobistej wraz zpróbą ustalenia ich poziomu gwarancyjności oraz spójności. Analizie poddano również instytucję spraw-dzenia prewencyjnego jako czynności zbliżonej wswoim charakterze do kontroli osobistej, co ma na celu całościowe poruszenie zagadnienia związanego zszeroko rozumianą ingerencją wprawo do prywatności ze względu na konieczność ochrony porządku ibezpieczeństwa publicznego. Celem artykułu jest próba znalezienia optymalnego rozwiązania pozwalającego ograniczyć nadużycia wzakresie stosowania tych instytucji. Ponadto artykuł poddaje ocenie aktualną regulację tych insty-tucji oraz zakreśla granice ich stosowania, po to by zapewnić wystarczające gwarancje osobom dotkniętym negatywnymi skutkami wskazanych czynności.
Keywords: przeszukania; kontrola osobista; konstytucja; prywatność; postępowanie karne