Postępowanie reprywatyzacyjne w Polsce - Wielgus, Kamil (Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
Autor podjął się próby krótkiego ujęcia zagadnienia reprywatyzacji wPolsce oraz zaproponowania swojego stanowiska. Niewątpliwie zjawisko to jest jedną zlicznych patologii państw postkomunistycznych. Funduje poważny konflikt wartości zarówno zpunktu widzenia praw-nego, jak iaksjologicznego między interesem kolektywu zindywidualnymi podmiotami. Co więcej, Polska jest jedynym krajem, który ostatecznie nie rozstrzygnął na korzyść żadnej ze stron — wporównaniu do swoich geograficznych sąsiadów. Autor proponuje rozwiązanie zagadnienia repry-watyzacji zzastosowaniem instytucji dawności.
Keywords: reprywatyzacja; postępowanie; reforma rolna; grunty warszawskie