Uchwały nieistniejące oraz ich zaskarżanie w spółkach kapitałowych na przykładzie spółki z ograniczoną odpowiedzialnością - Lewandowska, Sandra (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2020)
Niniejszy tekst stanowi teoretycznoprawną analizę zagadnienia dotyczącego uchwał nieistniejących oraz ich zaskarżania w spółkach kapitałowych na przykładzie spółki z ograniczoną odpowiedzialnością. Na wstępie podjęto próbę zdefiniowania oraz określenia charakteru prawnego uchwały. Następnie przedstawiono koncepcje dotyczące uchwał nieistniejących (łac. negotium nom existens), w tym problematykę nieistnienia uchwały oraz zagadnienie czynności prawnej nieistniejącej, a także kwestię uchwały negatywnej. W dalszej kolejności zostały omówione sposoby zaskarżania uchwał nieistniejących. Praca zawiera również stanowisko doktryny oraz przegląd orzecznictwa na ten temat. Artykuł ma na celu zwrócenie uwagi na istniejące nieścisłości oraz wątpliwości związane z uchwałą nieistniejącą. Spostrzeżenia dokonane w opracowaniu pozwoliły na sformułowanie postulatów de lege ferenda.
Keywords: uchwała nieistniejąca; uchwała; czynność prawna; oświadczenie woli; spółka z ograniczoną odpowiedzialnością; kodeks postępowania cywilnego; kodeks spółek handlowych