Zasady ogólne postępowania restrukturyzacyjnego i postępowania upadłościowego - Pilarz, Karina (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2020)
Zagadnienia związane z niewypłacalnością przedsiębiorców oraz osób fizycznych nieprowadzących działalności gospodarczej uregulowane są przede wszystkim w dwóch aktach normatywnych – Prawie restrukturyzacyjnym oraz Prawie upadłościowym. Regulacje te mają charakter niezależny i samodzielny, nie stanowią części prawa handlowego sensu stricto, ale można je zaliczyć do prawa handlowego sensu largo. Zasady ogólne postępowań restrukturyzacyjnych i upadłościowego, czyli naczelne wartości im przyświecające, determinowane są przez ich przedmiot, cel oraz funkcje. Zastosowanie w postępowaniach tych znajdują zasady wyrażone w prawie międzynarodowym i unijnym, zasady konstytucyjne, wartości ekonomiczne, zasady ogólne postępowania cywilnego oraz naczelne zasady wyrażone wprost w ustawach regulujących przedmiotowe postępowania i tylko dla nich właściwe.
Keywords: zasady ogólne; postępowanie restrukturyzacyjne; postępowanie upadłościowe; prawo restrukturyzacyjne; prawo upadłościowe