Umorzenie postępowania egzekucyjnego z urzędu - Jurusik, Ewelina (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2020)
Niniejsze opracowanie poświęcone jest tematyce umorzenia postępowania egzekucyjnego z urzędu. Na wstępie zasygnalizowano, czym jest postępowanie egzekucyjne, kto je prowadzi oraz jakie zmiany zostały wprowadzone w zakresie egzekucji ostatnimi czasy. Następnie opisane zostały przesłanki umorzenia postępowania z mocy prawa oraz umorzenia postępowania przez komornika sądowego i jakie są jego podstawy w celu dostrzeżenia różnicy między umorzeniem z urzędu a umorzeniem z mocy prawa. Kolejną kwestią, która została poruszona w artykule, są skutki, jakie wywołuje umorzenie egzekucji. Głównym celem artykułu jest przedstawienie i omówienie przesłanek umorzenia postępowania egzekucyjnego z urzędu.
Keywords: egzekucja; komornik; dłużnik; wierzyciel; postępowanie cywilne; umorzenie postępowania egzekucyjnego