Zabezpieczenie dowodów a protokół stanu faktycznego - Skawińska, Julia (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2020)
Przedmiotem niniejszego artykułu jest zaprezentowanie instytucji zabezpieczenia dowodów oraz protokołu stanu faktycznego, a także ich porównanie. Zabezpieczenie dowodów jest instytucją postępowania dowodowego i leży w kompetencji sądu, natomiast protokół jest czynnością nieegzekucyjną dokonywaną przez komornika. Obie instytucje wykazują wiele podobieństw, jednak posiadają równie liczne różnice. Obie mogą wpłynąć na postępowanie dowodowe, jeszcze zanim zostanie ono wszczęte. Jednak różnią się w zakresie podmiotów mogących je wykorzystać, opłat, organizacji przebiegu, kontroli. Co więcej, kształt protokołu stanu faktycznego z początkiem 2019 r. przeszedł wiele zmian wraz z wejściem w życie ustawy o komornikach sądowych. Między innymi nowa ustawa wprowadziła jego definicję, która zawiera wiele obostrzeń niebędących wcześniej uregulowanych ustawowo. Co prawda, zabezpieczenie dowodów nie uległo zmianom w ostatnich latach mimo wielu nowelizacji, które wpłynęły na kształt postępowania cywilnego, jednak wciąż jest obecne w literaturze przedmiotu.
Keywords: zabezpieczenie dowodów; protokół stanu faktycznego; postępowanie dowodowe; komornik; kodeks postępowania cywilnego; ustawa o komornikach sądowych