Powrót do odrębnego postępowania w sprawach gospodarczych – główne cele i założenia regulacji - Pałęga, Dominika (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2020)
Niniejsze opracowanie ma na celu przybliżenie zmian, jakie zostały wprowadzone w wyniku nowelizacji Kodeksu postępowania cywilnego, dokonanej ustawą z dnia 4 lipca 2019 r. o zmianie ustawy Kodeks postępowania cywilnego oraz niektórych innych ustaw, w zakresie przywrócenia odrębnego postępowania w sprawach gospodarczych. W artykule zostały zasygnalizowane podstawowe cele, jakie przyświecały ustawodawcy, oraz kluczowe odrębności postępowania gospodarczego w stosunku do zwykłego postępowania cywilnego. Wśród nich należałoby wskazać na odrębności w zakresie terminów, instytucje procesowe, których zastosowanie zostało wyłączone, a także przede wszystkim odrębności w zakresie postępowania dowodowego, na czele ze swoistym novum – umową dowodową. W publikacji została także podjęta próba zestawienia obecnej regulacji odrębnego postępowania w sprawach gospodarczych z poprzednio obowiązującą analogiczną regulacją sprzed ponad siedmiu lat.
Keywords: sprawa gospodarcza; postępowanie w sprawach gospodarczych; umowa dowodowa; nowelizacja Kodeksu postępowania cywilnego