Obowiązki przewodniczącego związane z przygotowaniem rozprawy - Woźniak, Anna (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2020)
W artykule przedstawiono obowiązki przewodniczącego składu orzekającego związane z przygotowaniem rozprawy w kontekście ostatnich zmian Kodeksu postępowania cywilnego1. Koncentrują się one przede wszystkim wokół organizacji i przebiegu posiedzenia przygotowawczego, instytucji dotąd nieznanej sądowemu postępowaniu cywilnemu. Zwrócono uwagę na nowe wyzwania, jakie ustawodawca stawia przed sędziami, wynikające z regulacji nakazujących dążenie do ugodowego rozwiązania sporu bez potrzeby przeprowadzenia rozprawy.
Keywords: przewodniczący; przygotowanie rozprawy; posiedzenie przygotowawcze; ugodowe rozwiązanie sporu; plan rozprawy