Spółdzielnie socjalne oraz organizacje pozarządowe wsparciem dla zagrożonych wykluczeniem - Blicharz, Jolanta; Kocowski, Tadeusz; Paplicki, Mateusz; Zacharko, Lidia (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
Wykluczenie jest zjawiskiem powszechnym, dotykającym coraz liczniejsze grupy społeczne. Ze względu na szeroki krąg osób ekskludowanych niniejsze opracowanie mające charakter monografii wielu Autorów, porusza nie tylko problemy osób wykluczonych ale również wskazuje na możliwości udzielania pomocy tym osobom na wielu płaszczyznach. W opracowaniu tym skupiono się m.in. na osobach opuszczających jednostki penitencjarne, wskazując potrzebę wzajemnej współpracy pomiędzy władzą publiczną a organizacjami pozarządowymi. Zbadano również system orzekania o niepełnosprawności i niezdolności do pracy, który jest podstawą w ubieganiu się o konieczne świadczenia i rehabilitację. Zwrócono też uwagę na tzw. wykluczenie cyfrowe, jako formę wykluczenia społecznego oraz nowy rodzaj wykluczenia społecznego jakim jest wykluczenie transportowe. W monografii przedstawiono również praktyczne zastosowanie możliwości prawnych i organizacyjnych w pomocy osobom niepełnosprawnym intelektualnie
Keywords: spółdzielnie socjalne; organizacje pozarządowe; wykluczenie społeczne; wykluczenie cyfrowe; niepełnosprawność; cudzoziemcy; aktywizacja zawodowa; menedżer rehabilitacji; domy wielopokoleniowe; osoby niepełnosprawne intelektualnie; orzekanie o niepełnosprawności; lekarz orzecznik; wykluczenie transportowe; osoby starsze