Diagnostyka efektywności wykorzystania zasobów lecznictwa szpitalnego - Ćwiąkała-Małys, Anna; Durbajło-Mrowiec, Małgorzata; Łagowski, Paweł (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2020)
Przygotowana publikacja stanowi nowe spojrzenie na badanie i zarządzanie efektywnością podmiotów leczniczych. Jest istotnym uzupełnieniem oceny funkcjonowania systemu opieki zdrowotnej. Stanowi szerokiego formatu próbę oceny efektywności wykorzystania posiadanych zasobów – personelu medycznego, funduszy i szpitali – przy zastosowaniu metody nieparametrycznej Data Envelopment Analysis (DEA
Keywords: służba zdrowia; szpitalnictwo; zasoby; efektywność; pomiar; reformowanie; lecznictwo szpitalne; zdrowie