Politicon II. Demokracja poza konsensusem. Wokół „Polityki dialogu” Leszka Koczanowicza - Stambulski, Michał; Muszyński, Karol; Jezierska, Justyna; Cyuńczyk, Filip; Eckhardt, Piotr; Zomerski, Wojciech; Mercescu, Alexandra; Kocemba, Karolina; Koczanowicz, Leszek (Centre for Legal Education and Social Theory (CLEST), 2019)
Przedstawiamy Państwu drugi numer zinu „politicon. rządy prawa – konstytucjonalizm – demokracja”. Poświęcony on jest książce wrocławskiego filozofa polityki Leszka Koczanowicza zatytułowanej „Polityka dialogu”. Koczanowicz dokonuje w niej analizy dialogu w kontekście społeczeństwa demokratycznego. Autor wskazuje, że dyskusje wokół demokracji liberalnej są nadmiernie skoncentrowane na poszukiwaniu konsensusu, natomiast dla funkcjonowania współczesnych demokratycznych społeczeństw ważniejsze jest zrozumienie niż porozumienie. Zrozumienie przeciwnika politycznego (czyli uświadomienie sobie dlaczego prezentuje on takie, a nie inne stanowisko) nie oznacza zgody na jego żądania, lecz ma pewną wartość scalającą wspólnotę i ograniczającą przemoc. Koncepcja ta „przesiąknięta” jest niepokojem o stan współczesnej debaty publicznej i może być rozumiana jako próba poszukiwania nowego, akceptowalnego minimum dla demokratycznej walki o władzę.
Keywords: rządy prawa; konstytucjonalizm; demokracja; Koczanowicz Leszek