Między konstytucjonalizmem polskim a latynoamerykańskim : wybór prac z okresu 47-lecia twórczości naukowej Profesora Krystiana Complaka - Complak, Krystian (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2020)
Publikacja stanowi zbiór prac naukowych autorstwa Krystiana Complaka, wybitnego specjalisty z zakresu prawa konstytucyjnego, znawcy prawa ustrojowego państw Ameryki Łacińskiej, twórcy oryginalnych koncepcji teoretycznych i komparatysty. Okazją do jej wydania jest jubileusz urodzin Profesora Complaka, który od początku swej kariery naukowej był związany z Uniwersytetem Wrocławskim. Księga zawiera najważniejsze opracowania (bądź ich fragmenty) Krystiana Complaka z okresu 47-lat zatrudnienia na tej wrocławskiej uczelni. Są to teksty poświęcone problematyce godności człowieka, zagadnieniom ustrojowym państw latynoamerykańskich oraz unormowaniom polskiej konstytucji
Keywords: konstytucjonalizm; konstytucja; systemy rządów; państwa Ameryki Łacińskiej; godność człowieka; stany nadzwyczajne