Esej o teorii firmy - Machaj, Mateusz (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
Opracowanie jest wprowadzeniem do neoklasycznej teorii firmy oraz ograniczeń z nią związanych. Przedstawiony zostaje szereg abstrakcyjnych założeń tej teorii, która wykorzystuje je w celu uproszczonego opisu przebiegu rynkowego procesu. Zostają one poddane krytycznej analizie ze wskazaniem na to, w jaki sposób wzbogacić opis rzeczywistości ekonomicznej o znaczącą treść empiryczną, by jednocześnie uchwycić uniwersalność teorii ekonomii
Keywords: firma; teoria ekonomii; rynek