Młodzi pracownicy prekaryjni w Polsce i Niemczech. Analiza strategii życiowych, świadomości politycznej oraz aktywności obywatelskiej - Gardawski, Juliusz; Mrozowicki, Adam; Trappmann, Vera; Andrejczuk, Magdalena; Burski, Jacek; Czarzasty, Jan; Drabina-Różewicz, Aleksandra; Lorenzen, Jule-Marie; Karolak, Mateusz; Krasowska, Agata; Neumann, Denis; Seehaus, Alexandra (Szkoła Główna Handlowa w Warszawie, Instytut Socjologii Wydziału Nauk Społecznych Uniwersytetu Wrocławskiego, Leeds University Business School, Freie Universität Berlin)
Publikacja stanowi podsumowanie kluczowych wyników projektu naukowego PREWORK – "Młodzi pracownicy prekaryjni w Polsce i Niemczech: socjologiczne studium porównawcze warunków pracy i życia, świadomości społecznej i aktywności obywatelskiej" prowadzonego w latach 2016-2020. Poszczególne rozdziały dotyczą m.in. definicji prekaryjnego zatrudnienia, sytuacji młodych Polaków i Niemców na rynku pracy, wizji gospodarki dobrze urządzonej, strategii radzenia sobie z prekaryjnością oraz świadomości politycznej ludzi młodych.
Keywords: rynek pracy; prekariat; badania biograficzne; gospodarka dobrze urządzona