Wydatkowanie i wykorzystywanie środków pochodzących z budżetu UE, a wzrost gospodarczy - Wójtowicz-Dawid, Anna (Uniwersytet Wrocławski. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii, 2019)
Absorpcja środków pochodzących z budżetu Unii Europejskiej jest przedmiotem zainteresowania szeregu podmiotów, w tym doktryny i nauk ekonomicznych. Badany jest proces wydatkowania, ale i wpływ, jaki środki te mają na rozwój lokalny oraz całego kraju. Odróżnienie „wydatkowania” od „wykorzystania” środków pochodzących z budżetu UE wydaje się być kluczowe z perspektywy oceny ich wpływu na wzrost gospodarczy. Wydatkowanie jako instytucja ukierunkowane jest głównie na przedmiot i w swojej istocie nie zawiera założeń związanych z rozliczeniem uzyskiwania celów. Wykorzystanie zaś związane jest ściśle z dalszą perspektywą, tj. z celem, jaki przy użyciu wydatkowanych środków zamierzamy osiągnąć. Badanie wpływu gospodarczego środków pochodzących z budżetu UE wymusza rozróżnianie tych procesów, zaś zamienne używanie wskazanych pojęć należy uznać za niewłaściwe
Keywords: wydatkowanie; budżet UE; wzrost gospodarczy