Rola podatku akcyzowego w rozwoju gospodarczym – wybrane zagadnienia - Drozdek, Adam (Uniwersytet Wrocławski. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii, 2019)
Opodatkowanie wyrobów akcyzowych posiada w dzisiejszych czasach duże uzasadnienie ekonomiczne, gdyż ze specyfiki podatku wynika, że polega on na opodatkowaniu dóbr, które z jednej strony są dobrami powszechnego spożycia (np. papierosy, paliwo), a z drugiej strony państwo dąży do ograniczenia ich konsumpcji (np. alkohol). Jako podstawowy instrument fiskalny stosowany przez państwo posiada decydujący wpływ na rozwój gospodarki, odgrywając w ten sposób ważną rolę w życiu codziennym każdej osoby, która planuje swoją aktywność gospodarczą na rynku. Podatek akcyzowy jest przede wszystkim wygodnym źródłem dochodów budżetowych. Wysokie opodatkowanie wyrobów akcyzowych przekłada się w wielu przypadkach na wzrost dochodów podatkowych, co ma swoje ekonomiczne uzasadnienie wynikające z braku substytutów wyrobów akcyzowych. Celem niniejszego artykułu jest przedstawienie wybranych zagadnień roli podatku akcyzowego w rozwoju gospodarczym Polski. W opracowaniu przedstawione zostały dochody podatkowe uzyskiwane z podatku akcyzowego na tle innych podatków pośrednich oraz scharakteryzowane zostały podstawowe cechy podatku akcyzowego, które wykorzystywane są przez ustawodawcę w stymulowaniu rozwoju gospodarczego
Keywords: podatek akcyzowy; stawka podatkowa; dochody podatkowe; Unia Europejska