Succession management of a natural person’s enterprise in Poland. Outline of the regulation - Blicharz, Rafał (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
Przedmiotem artykułu jest nowo utworzona w polskim systemie prawnym instytucja zarządu spadkowego przedsiębiorstwa osoby fizycznej. W artykule przedstawiono poszczególne elementy składowe tej instytucji, począwszy od powołania zarządcy spadku, nałożone na niego wymogi prawne i ekonomiczne, poprzez stosunki prawne ze spadkobiercami uprawnionymi do dziedziczenia przedsiębiorstwa po zmarłym przedsiębiorcy oraz stosunki prawne zachodzące pomiędzy zarządcą spadku a partnerami biznesowymi, konsumentami i pracownikami istniejącego przedsiębiorstwa, aż po kwestie związane z prawnymi i administracyjnymi skutkami sukcesji przedsiębiorstwa. Artykuł, choć nie rozwija zagadnienia, to jednak wskazuje na szczególną sytuację przedsiębiorstwa prowadzonego w ramach spółki. Kwestie związane z utratą uprawnień do pełnienia funkcji zarządcy i wygaśnięciem zarządu spadkowego wraz z oceną funkcjonowania przepisów zamykają strukturę artykułu. Artykuł ma charakter opisowy i jego głównym celem jest przedstawienie czytelnikom obcojęzycznym przedmiotowej konstrukcji prawnej
Keywords: przedsiębiorstwo; przedsiębiorca; sukcesja; dziedzictwo; dziedziczenia; osoba fizyczna