K voprosu voinskih ugolovnyh pravonarušenii v Respublike Kazahstan - Kunalieva, Amangeldiyevna Guldana; Saulen, Nurzhan (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
W artykule O przestępstwach wojskowych w Republice Kazachstanu autorzy G. Kuanalieva i N. Saulen przyjrzeli się kwestii zwiększenia odpowiedzialności sprawców popełniających ww. przestępstwa. Przyjmuje się, że wskazane w tytule tekstu działania tego rodzaju w destabilizujący sposób współkształtują bezpieczeństwo państwa. Problem ten jest analizowany w odniesieniu do Gwardii Narodowej. Odgrywa ona szczególną rolę w zapewnieniu porządku prawnego. Pełniący służbę w Gwardii Narodowej starają się, aby wojskowe przestępstwa karne nie odgrywały zbyt dużej roli w społeczno-politycznej rzeczywistości państwa. Tego rodzaju prewencja chroni podstawowe interesy narodowe przed istniejącymi i potencjalnymi zagrożeniami. Podstawą prawną funkcjonowania Gwardii Narodowej jest przede wszystkim Rozdział XVIII Kodeksu karnego Republiki Kazachstanu
Keywords: przestępstwa wojskowe; odpowiedzialność karna personelu wojskowego; polityka kryminalna państwa; bezpieczeństwo narodowe