Recognition and enforcement of foreign arbitral awards in Lithuania – GAZPROM case from a national perspective - Mikša, Katažyna (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
Konwencja o uznawaniu i wykonywaniu zagranicznych orzeczeń arbitrażowych z 1958 r., zwana konwencją nowojorską, jest wielkim osiągnięciem w dziedzinie arbitrażu. Jednak jej stosowanie w poszczególnych umawiających się państwach, ze względu na różniące się krajowe systemy prawne oraz praktyki, może się znacznie różnić. Z tego też względu analiza prawodawstwa krajowego, a w szczególności praktyk krajowych, jest ważna z punktu widzenia zidentyfikowania przeszkód dla międzynarodowo jednolitego stosowania konwencji. Niniejszy artykuł ma na celu wypełnienie luki w międzynarodowej doktrynie prawnej dotyczącej litewskiej narodowej perspektywy w niektórych kwestiach dotyczących uznawania i wykonywania zagranicznych orzeczeń arbitrażowych. Analiza koncentruje się przede wszystkim na problematycznych kwestiach podniesionych przez sądy litewskie. Ponadto artykuł dotyczy jednej z najbardziej ważnych zarówno z punktu widzenia międzynarodowego, europejskiego, jak i krajowego i najbardziej znanych ostatnich spraw – sprawy Gazpromu
Keywords: arbitraż; Litwa; uznanie; wykonanie; zagraniczne orzeczenie arbitrażowe; Gazprom; prawo prywatne międzynarodowe