Edukacja muzyczna z metodyką. Skrypt do przedmiotu - Kondracka-Szala, Marta (Instytut Pedagogiki Uniwersytetu Wrocławskiego, 2020)
Prezentowany skrypt stanowi uzupełnienie zajęć z przedmiotu „Edukacja muzyczna z metodyką” o dodatkowe, ponadprogramowe materiały metodyczne, które będą wymagały pracy własnej studentów w celu rozwijania ich kompetencji z zakresu edukacji muzycznej dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym. Zawarte w skrypcie ćwiczenia oraz zadania do wykonania, przemyślenia czy zbadania będą skłaniały do wykorzystania potencjału edukacyjnego Pracowni Muzycznej funkcjonującej w Instytucie Pedagogiki Uniwersytetu Wrocławskiego (sprzętu multimedialnego, instrumentów muzycznych, pomocy dydaktycznych, w tym gier, płytoteki i księgozbioru). Ponadto studenci będą zobligowani do wykazania się umiejętnościami poszukiwania informacji w różnorodnych źródłach, w tym cyfrowych, a także diagnozowania i planowania swoich działań edukacyjnych w dziedzinie muzyki. Skrypt ma formę narzędziownika; jest to z założenia dokument edytowalny. Umożliwia poszerzanie, uzupełnianie treści na każdym poziomie i w każdym obszarze.
Keywords: edukacja muzyczna; edukacja wczesnoszkolna; edukacja przedszkolna