Fabrica Societatis. No. 2/2019 - Banaszak, Ewa (Instytut Socjologii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
Fabrica Societatis to czasopismo naukowe, którego podstawowym celem jest stworzenie przestrzeni dla dociekań teoretycznych, metodologicznych i empirycznych zmierzających do poznania codziennych zabiegów wytwarzających i kształtujących rozmaite przejawy życia codziennego. Jest to również miejsce do publikowania artykułów doceniających niepowtarzalność indywidualnego doświadczenia, a także zmieniających perspektywy na umożliwiające wyjście poza klisze społeczne. Takie próby wymagają odważnych poszukiwań, stawiania pytań, na które często brak jeszcze odpowiedzi. Przestrzeń ta jest więc otwarta tak dla pracy doświadczonych badaczy, jak dla osób rozpoczynających karierę naukową, dla ukończonych projektów i wykluwających się pomysłów, dla wszystkich przedsięwzięć dających szanse na wzbogacenie socjologicznej wiedzy i poszerzenie interdyscyplinarnych horyzontów. To już drugi numer pisma. Jest on skoncentrowany na trzech obszarach. Pierwszy z nich dotyczy intymności, seksualności i relacji. Pięciu autorów analizuje rozmaite formy intymności seksualnej, których status jest również mocno zróżnicowany: od realizowanej, przez postulowaną, do zalecanej. Dział ten zamyka złożenie ciekawej i odważnej propozycji. Drugi jest pokłosiem seminarium mającego miejsce w Instytucie Socjologii Uniwersytetu Wrocławskiego, które odbyło się w stulecie uzyskania praw wyborczych przez kobiety w Polsce. Oprócz artykułu wprowadzającego, przygotowanego przez organizatorkę seminarium, przedstawiamy dwie prace jego uczestniczek dotyczące kobiecych, reformatorskich środowisk i zrzeszeń prawniczych działających w Republice Weimarskiej i w powstającej Republice Federalnej Niemiec na rzecz równouprawnienia kobiet i mężczyzn oraz warunków rozwoju polskiego feminizmu na przełomie wieków XIX i XX. Trzeci i ostatni obszar reprezentują trzy artykuły poświęcone stylowi życia i emocjom: od strategii pogoni za pięknem w PRL-u, przez bohaterów kultury popularnej służących za zwierciadła społecznych emocji, do działań ekspresyjnych osób niepełnosprawnych rozpatrywanych w perspektywie kapitału społecznego.
Keywords: równouprawnienie; bricolage; kultura podrywu; emocje; wartości; homo eligens/człowiek wybierający; kapitał społeczny; seksualność; bohater; niepełnosprawność; przyjaźń z bonusem; homo egens/człowiek potrzebujący; literatura erotyczna; płeć; historia kobiet; potrzeby i formy aktywności seksualnej klientów; geografie seksualności; działania ekspresyjne; emancypacja; prostytucja; działania instrumentalne; lesbian studies; rodzina jednopłciowa; relacje; prawa wyborcze kobiet; strategie adaptacyjne życia codziennego; usługi seksualne; intymność; feminizm; standardy piękna