Szkolnictwo ewangelickie i ewangelikalne w Polsce po 1989 roku - Chyła, Anna Maria (Instytut Pedagogiki Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
Jednym z moich dążeń jest przybliżanie, często zupełnie nieznanego, świata protestanckiej mniejszości wyznaniowej, która w Polsce ma długie i bogate tradycje. Poniższa praca wpisuje się w realizację tego celu. Niech pośrednie spotkanie z Innym, przez jej lekturę, stanie się inspiracją do odkrywania różnic i podobieństw, do definiowania samego siebie w bardziej bezpośredniej konfrontacji.
Keywords: szkoły ewangelickie; szkoły ewangelikalne; protestanci