Publiczny czy prywatny? Rozważania o charakterze podmiotów gospodarczych w perspektywie międzynarodowej - Dąbrowski, Michał (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
Artykuł obejmuje swoim zakresem tematycznym zagadnienie praktycznego określania charakteru prawnego podmiotów gospodarczych. Refleksja na powyższy temat dokonana zostaje z uwzględnieniem kontekstu międzynarodowo prawnego, za punkt wyjścia przyjmując spór przed MTS dotyczący Anglo – Iranian Oil Company. Na podstawie kazusu wyłania się zarys potencjalnych kryteriów, które należy brać pod uwagę, przy ocenianiu charakteru prawnego podmiotu. Następnie w ten sposób wyprowadzone kryteria zostają zestawione ze współczesnym prawodawstwem unijnym oraz polskim. Na koniec opisana zostaje instytucja prawa międzynarodowego jaką jest immunitet państwa; na podstawie podobieństw pomiędzy zagadnieniem immunitetu a omawianym tematem wyłaniają się propozycje potencjalnych rozwiązań, które można w przyszłości przyjąć w polskiej praktyce prawa konstytucyjnego
Keywords: prawo konstytucyjne; prawo międzynarodowe; prawo; immunitet państwa; charakter prawny; podmiot gospodarczy; osoba prawna; Międzynarodowy Trybunał Sprawiedliwości; Wielka Brytania; Iran; Persja