Sfera prywatna i publiczna jako paradygmat współczesnego prawa konstytucyjnego na przykładzie spółek (z udziałem) Skarbu Państwa prowadzących działalność gospodarczą - Bernaczyk, Michał (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
Autor wyjaśnia, w jaki sposób tradycyjny podział na sferę prywatną i publiczną wpływa na konstytucyjną pozycję spółek prowadzących działalność gospodarczą. Polskie prawo konstytucyjne nie dokonało jednoznacznej oceny spółek prawa handlowego, w których udziały należą do podmiotów publicznych oraz prywatnych. Konsekwencje tej ambiwalencji mogą wpływać negatywnie na prawo do informacji o działalności państwa (opisane na przykładzie obowiązków informacyjnych wynikających z prawa polskiego oraz prawa UE) oraz naruszać prawo do ochrony własności prywatnej. Autor wskazuje, w jakich obszarach należałoby wypracować nowe podejście statusu takich podmiotów, w szczególności w odniesieniu do spółek z częściowym udziałem Skarbu Państwa
Keywords: Konstytucja RP; konstytucjonalizm; sfera publiczna; sfera prywatna; wolność działalności gospodarczej; własność prywatna; Skarb Państwa; spółki kapitałowe; interwencjonizm; jawność; prawo do informacji publicznej; ponowne wykorzystywanie informacji sektora publicznego; UE; zamówienia publiczne; osobowość prawna; spółka akcyjna