Definicje pojęć prawnych w ustawodawstwie dotyczącym podatków obrotowych - Halasz, Artur (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
Przedmiotem badań w monografii były definicje pojęć prawnych w ustawodawstwie dotyczącym podatków obrotowych i ich stosowanie. Głównym celem badań było ustalenie sposobu posługiwania się definicjami pojęć prawnych w ustawodawstwie dotyczącym podatków obrotowych. Zagadnienie to zostało rozpatrzone wielowątkowo, począwszy od istoty definicji w systemie prawa, przez sformułowanie założeń do teoretycznych modeli stosowania definicji pojęć prawnych w ustawodawstwie dotyczącym podatków obrotowych a skończywszy na zbadaniu stosowania tych definicji pojęć prawnych przez sądy i organy podatkowe. Treść niniejszej monografii została podzielona na pięć rozdziałów. Każdy rozdział rozpoczyna się uwagami ogólnymi, wprowadzającymi w poruszane w danym rozdziale zagadnienie oraz kończy się krótkim podsumowaniem.Monografię przygotowano na podstawie metody dogmatyczno-prawnej uzupełnionej metodami historyczno-prawną oraz prawnoporównawczą
Keywords: definicje; pojęcia prawne; operatywne definicje; stanowione definicje; prawo podatkowe