Wolność zgromadzeń - Balicki, Ryszard; Jabłoński, Mariusz; Ławniczak, Artur (Wydawnictwo eBooki.com.pl, 2018)
Monografia poświęcona została wolności zgromadzeń, uznawanej za fundament demokracji. W ramach tej wolności każdy może swobodnie wyrazić swój pogląd zarówno w zakresie spraw związanych z funkcjonowaniem państwa czy też konkretnej wspólnoty, jak i każdego innego zagadnienia. Beneficjentem wolności zgromadzeń jest bowiem jednostka, a nie państwo. Rolą państwa staje się zapewnienie jednostkom – nawet gdy ich poglądy pozostają w sprzeczności z poglądami większości – możliwości ich publicznego przedstawienia. W przygotowanym zbiorowym opracowaniu monograficznym prezentujemy nie tylko teoretyczne i praktyczne aspekty towarzyszące realizacji wolności zgromadzeń, ale także ocenę efektów działań prawodawcy krajowego, który w ostatnim czasie dokonał wielu istotnych modyfikacji ustawy – Prawo o zgromadzeniach.
Keywords: prawo konstytucyjne; prawa człowieka; wolność zgromadzeń; manifestacja; kontrmanifestacja; zgromadzenie; zgromadzenie cykliczne; Konstytucja RP; Europejski Trybunał Praw Człowieka; Konwencja o Ochronie Praw Człowieka i Podstawowych Wolności