„Kwestia kobieca jest kwestią prawną” - Flam, Helena (Instytut Socjologii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
Artykuł traktuje o kobiecych, reformatorskich środowiskach, zrzeszeniach i stowarzyszeniach prawniczych i śledzi ich rozwój od czasów Republiki Weimarskiej do la 50-tych XX-wieku. Autorka omawia działania kobiet-prawniczek wykształconych w Niemczech i tworzonych przez nie zrzeszeń na rzecz równouprawnienia kobiet. Choć uniwersytety w Niemczech dopiero na początku XX wieku zaczęły przyjmować kobiety na studia prawnicze, a do 1922 roku (z wyjątkiem kilku landów) nie mogły one składać egzaminów i pracować w zawodzie, nie przeszkadzało im to założyć swojego zrzeszenia i działać na rzecz zmian prowadzących do równego wykształcenia, zatrudnienia, praw wyborczych, rodzinnych i cywilnych dla mężczyzn i kobiet. Kres ich staraniom położyła II wojna światowa. Jednakże zyskane doświadczenie w działalności publicznej zaowocowało podczas mobilizacji kobiet w czasie konfliktu o zapisy artykułu 3 Konstytucji Republiki Federalnej Niemiec.
Keywords: Republika Weimarska; emancypacja; równouprawnienie; prawniczki; stowarzyszenia i związki prawniczek; Republika Federalna Niemiec