Współczesna kobieca literatura erotyczna w kontekście przemian seksualności i cielesności - Buczkowski, Adam (Instytut Socjologii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
W artykule poddano analizie wzrastającą popularność kobiecej literatury erotycznej na przykładzie powieści Pięćdziesiąt twarzy Greya E. L. James. Autor wskazuje, że dotychczasowe interpretacje popularności kobiecej literatury erotycznej są niewystarczające, proponuje własną perspektywę interpretacji zjawiska w powiązaniu z kulturowymi kodami towarzyszącymi procesowi przemian zjawiska seksualności w kulturze Zachodu. Rozwój i duża popularność kobiecej literatury erotycznej są rezultatem przemian postrzegania i doświadczania seksualności.
Keywords: literatura erotyczna; Pięćdziesiąt twarzy Greya; seksualność