Niewidzialne matki – adaptacyjne strategie zabezpieczania przed stygmatyzacją członków rodzin tworzonych przez lesbijki - Ukleja, Miłosz (Instytut Socjologii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2019)
Głównym celem niniejszego artykułu jest zaprezentowanie czytelnikom części prowadzonych przeze mnie badań nad codziennością rodzin jednopłciowych, dotyczących wykorzystywania strategii zabezpieczania rodziny przed zjawiskiem stygmatyzacji. W artykule omawiam podstawowe przemiany związane z pojawieniem się zjawiska jednopłciowego rodzicielstwa, odwołując się do badań zachodnich i polskich. Skupiam się na zjawisku tworzenia przez tego typu rodziny codziennych strategii zabezpieczających przed konsekwencjami dominujących norm społecznych, które wykluczają zjawisko jednopłciowego rodzicielstwa. Pojęciami, które mają szczególne znaczenie w prezentowanym materiale, są stygmatyzacja oraz piętno. Piętno, na jakie narażeni są jednopłciowi rodzice, wpływa na wykorzystywanie przez nich metod pomagających radzić sobie w codziennym życiu. Prezentowane poniżej badania zostały przeze mnie przeprowadzone z czterema rodzinami lesbijek w latach 2017–2018 i stanowiły element badania pilotażowego do przygotowywanej przeze mnie rozprawy doktorskiej.
Keywords: rodzina jednopłciowa; rodzina lesbijska; piętno; stygmatyzacja; strategie adaptacyjne; codzienność