@misc{Lidtke_Katarzyna_Stan_2015,
 author={Lidtke, Katarzyna and Pędlowski, Michał and Piotrowska, Magdalena and Guz-Regner, Katarzyna},
 howpublished={online},
 year={2015},
 language={pol},
 abstract={Życie studenckie jest okazją do zawierania nowych i ciekawych znajomości, które w większości przypadkach mogą przerodzić się w przyjacielskie relacje na całe lata. Spotkania towarzyskie studentów odbywają się w różnych miejscach użyteczności publicznej, na ogół tam gdzie panuje przyjazna i odprężająca atmosfera. Takimi miejscami są również wspólne pomieszczenia w akademikach, m.in. kuchnie. Dziennie z kuchni może korzystać nawet kilkadziesiąt studentów w poczuciu pewności bezpieczeństwa sanitarnego takich miejsc. Bardzo często jednak pośpiech, brak świadomości oraz pobieżne sprzątanie mogą przyczynić się do nieodpowiedniego stanu sanitarnego pomieszczeń kuchennych, a co za tym idzie mogą być przyczyną zatruć pokarmowych. Resztki jedzenia, niedokładnie umyte powierzchnie, sprzęt i urządzenia kuchenne mogą być idealnym środowiskiem dla rozwoju mikroorganizmów.Celem niniejszego projektu badawczego była ocena mikrobiologiczna pomieszczeń kuchennych w godzinach popołudniowych, szczególnie blatów kuchennych i ściennych kafli w jednym z wybranych wrocławskich akademików.},
 title={Stan bezpieczeństwa zdrowotnego pomieszczeń kuchennych w akademikach},
 type={tekst},
 keywords={agarowe pożywki selektywne, agarowe pożywki nieselektywne, stan sanitarny},
}