Sporobolomyces roseus jako bioindykator zanieczyszczenia powietrza. cz. II - Guz-Regner, Katarzyna (Elamed Media Group, 2013)
W środowisku mogą pojawiać się specyficzne zanieczyszczenia, kóre mogą hamować wzrost i rozwój drobnoustrojów. Poszukuje się zatem nowych biowskaźników, które mogły mieć zastosowanie w kontroli środowisk w aspekcie specyficznych zanieczyszczeń. Jednym z takich biowskaźników mogą staćć się czerwonopigmentowe grzyby drożdżopodobne, zwłaszcza Sporobolomyces roseus
Keywords: Sporobolomyces roseus; bioindykator; ekologia