Komunikacja a zmiana społeczna. Wstęp - Kędzior, Jolanta; Krawiec, Beata; Biedroń, Małgorzata; Mitręga, Anna (Instytut Pedagogiki Uniwersytetu Wrocławskiego, 2018)
Szukając punktów stycznych między komunikacją a zmianą społeczną, można zauważyć, że oba pojęcia wymienione w tytule książki wzajemnie na siebie oddziałują. Nie ma bowiem lepszego sposobu informowania o dokonanej zmianie, przekonywania do wprowadzonych modyfikacji, jak sięgnięcie po skuteczne narzędzia komunikacji. Jednocześnie przeobrażenia obserwowane w procesie komunikacji pozwalają również zakwalifikować je do analizowanej kategorii zmian. W tym przypadku pojawiające się nowe warianty komunikowania tworzą zmiany expressis verbis, a równocześnie w tle wyraźnie widać, jak rysują się zmiany społeczne, np. samotność, niepewność młodych ludzi, którzy uczą się i żyją w cyfrowej, rozszerzonej rzeczywistości, a także szukają w niej informacji, inspiracji bądź pomocy w wypełnianiu ról rodzicielskich. Przemianom komunikacji towarzyszą bowiem przekształcenia społeczne.
Keywords: komunikacja; zmiana społeczna; język; społeczeństwo cyfrowe