Wpływ regulacji prawnych UE dotyczących rynku usług inwestycyjnych na regulacje pozaunijne na przykładzie Szwajcarii - Kruś, Aleksandra (E-Wydawnictwo. Prawnicza i Ekonomiczna Biblioteka Cyfrowa. Wydział Prawa, Administracji i Ekonomii Uniwersytetu Wrocławskiego, 2014)
Przedmiotem artykułu jest porównanie regulacji prawnej Państw Członkowskich UE i Szwajcarii w odniesieniu do rynku usług inwestycyjnych. Opracowanie obejmuje analizę wybranych aspektów prawnych w oparciu o Dyrektywę MIFID oraz przepisy szwajcarskiej Ustawy o Funduszach Inwestycyjnych. Autorka wskazuje na niektóre zmiany w regulacji szwajcarskiej dokonane w ramach ostatniej nowelizacji przepisów ustawy, jak również zwraca uwagę na wybrane elementy regulacji unijnej.
Keywords: MiFID; FINMA; KAG; KKV; implementacja